#élhető környezet







Miért szeretne valaki jegenyepúdert, és egyáltalán mi az? Bevettük magunkat az erdőbe megtanulni

Tömegesnek még nem mondható, de mindenképp létező és bővülő kultúrája van Magyarországon a vadnövények gyűjtésének. Értő kezek ezzel újszerű, máshol el nem érhető ízeket állítanak elő, vagy épp kiváltanak bolti zöldségeket és fűszernövényeket. Miskolc környékén jártunk, hogy okosodjunk ebben az elhanyagolt témában, ahogy abban is, miért érdemes egy erdésznek páncélban járnia.








Egy friss kutatás szerint 2030-ra évente közel 22 milliárd műanyag zacskó kerülhet az európai háztartásokba

Vannak a hétköznapi életben olyan dolgok, amelyeknek sosincs vége. Ilyen a vásárlás és az ezt követő folyamatok is: az elpakolás, főzés, mosogatás és végül a szemét kihordása. Hazafelé szatyrokat cipelünk, indulásnál a szemetet visszük ki magunkkal. De miért van az az érzésünk néha, hogy több szemetet termelünk, mint amennyi az étel vagy a ruha volt, amit megvettünk?



Szárazság, hőség, új betegségek: hogyan lehet ellenálló növényeket nemesíteni, hogy ötven év múlva is legyen mit enni?

A kedvezőtlen időjárási körülményeknek csak az egyik a most is pusztító aszály, amely jócskán csökkentette az idei terméshozamot. Az ezeknek a hatásoknak jobban ellenálló fajták kifejlesztése azonban hosszú idő, a nemesítőknek jó 30 évre előre kell látni, mi lesz majd a kihívás akkor. Mészáros Klára nemesítővel nemcsak ebbe a jövőbe pillantunk be, hanem a nemesítés kulisszatitkaiba a génszerkesztés lehetőségeibe is.